12o Γυμνάσιο Αχαρνών (2021-2023)

  •  ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-'22


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022

    Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μελέτησαν το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα "Παραμύθι χωρίς όνομα" ακολουθώντας συγκεκριμένες αναγνωστικές οδηγίες από τους διδάσκοντες.





Οι μαθητές μας παρουσίασαν την ιστορία εικονογραφημένη....

Η πρόταση του Αποστόλη Σουλελέ, μαθητή της Β' τάξης του σχολείου μας




Με τη ματιά της Αγγελικής Πρέντζα, μαθήτριας της Β' Γυμνασίου







Και μια συλλογική προσπάθεια, με τους μαθητές/τριες της Β' τάξης






Δείτε την ιστορία μας και ως ταινία:

Η ταινία!!




ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022

Μετά τη μελέτη και την ανάλυση του βιβλίου, οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να αναφέρουν τις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά που θεωρούν ότι είναι σημαντικά στη ζωή του ανθρώπου ...


Δείτε τα αποτελέσματα στο παρακάτω mentimeter:







Μαθητές του 12ου Γυμνασίου Αχαρνών συμμετείχαν στο πρόγραμμα eTwinning με τίτλο "My virtues that worth" με εταίρους από την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία. 

Δείτε το ιστολόγιο του προγράμματος:






Όλες οι δραστηριότητές μας στο ακόλουθο βιντεάκι:

  •  ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-'23

1. 11 Δεκεμβρίου 2022: 

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας για την  UNICEF








Τραγούδι αφιερωμένο στην UNICEF




Στις 11 Δεκεμβρίου οι μαθητές του προγράμματος συμμετείχαν σε εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα που είναι αφιερωμένη στη UNICEF, καθώς είναι η ημέρα που ιδρύθηκε αυτός ο οργανισμός για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Μέσω των εκδηλώσεων οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για την ανάγκη του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο, την αξία της αλληλοβοήθειας και της συμπερίληψης ειδικά προς τα παιδιά, που αποτελούν τις πιο αδύναμες, τις πιο ευάλωτες ομάδες κάθε φορά που συμβαίνει μια ανθρωπιστική κρίση.






Η UNICEF (United Nations International Children's Emergency Fund, Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά) δημιουργήθηκε από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις 11 Δεκεμβρίου 1946. Γενικός στόχος της είναι η παροχή μακροπρόθεσμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε παιδιά, μητέρες και άντρες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η στήριξη σχετικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το 1953 η UNICEF έγινε μόνιμο μέλος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη. 


Οι μαθητές μας ενημερωθηκαν για τις δραστηριότητες της UNICEF στην Ελλάδα καθώς και για τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που εδώ και 30 χρόνια προστατεύει παιδιά και εφήβους από ευάλωτες καταστάσεις. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989, για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά, μετατρέποντάς τους από παθητικούς αποδέκτες φιλανθρωπίας σε ανθρώπινα όντα με ένα ξεχωριστό σύνολο δικαιωμάτων. Η Σύμβαση αναγνωρίζει ότι η παιδική ηλικία είναι μια ευάλωτη στιγμή και ότι τα παιδιά χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία. 

Μέσω των 54 άρθρων της, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού θέτει τα πρότυπα για την ευημερία των παιδιών σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους. Ισχύει για όλα τα παιδιά κάτω των 18 ετών (ο ορισμός του παιδιού), ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, θρησκείας, αναπηρίας.



2. Εκδήλωση για την Ανακύκλωση

(21.12.2022)

Ενεργός πολίτης σημαίνει πολίτης που ενδιαφέρεται, που νοιάζεται για τον κόσμο γύρω του. Άρα, και για το περιβάλλον, τον χώρο όπου ζούμε και τον οποίο πρέπει να φροντίζουμε. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκε στο σχολείο μας ενημέρωση για την ανακύκλωση από την ομάδα Green City.









3. Ανθρωπιστική Βοήθεια 

προς τους σεισμόπληκτουςτης Τουρκίας

21.12.2022


Άνθρωπος, με "Α" κεφαλαίο. 
Η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Βοηθούμε τον άλλο ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, τα πιστεύω του. Οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν...








4. Συνκίνησις: Διαδραστικό δρώμενο

για τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας 

κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού

(06.03.2023)


Σεβασμός, ενσυναίσθηση, αλτρουισμός, αλληλοβοήθεια, κατανόηση, συμπερίληψη... Αρχές μέσα από ένα βιωματικό δρώμενο στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές μας κατανοώντας τα συναισθήματα τα δικά τους αλλά και των άλλων!






















Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας ημέρας κατά της βίας στο σχολείο (6 Μαρτίου), πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου μας δύο δίωρα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα από τη θεατρική ομάδα «ΣΥΝΚΙΝΗΣΙΣ», την Πέμπτη, 02/03/2023. Τα προγράμματα είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο παιδείας και έχουν ως στόχο μέσω θεατρικών παιχνιδιών και τεχνικών να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, με συνέπεια τον περιορισμό των φαινομένων βίας στη ζωή των ανηλίκων και τη βελτίωση των διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Το πρώτο: Βιωματικές Δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού «ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ» παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Α2 και Α3, Μέσα από σωματικές, κινητικές και νοητικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων και διερευνητικής σκέψης, βίντεο και φωτογραφίες, τα παιδιά προβληματίστηκαν και εμβάθυναν στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, μπήκαν στη θέση του θύματος, του θύτη και του παρατηρητή, ανακάλυψαν τα αίτια και αναζήτησαν λύσεις. Κυρίως όμως ένιωσαν ότι είναι κάτι που τους αφορά άμεσα και πως τελικά δεν υπάρχουν κανονικοί και μη κανονικοί άνθρωποι αλλά απλώς διαφορετικοί!

Το δεύτερο: Βιωματικό πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα «ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ (ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ) ΑΝΘΡΩΠΟ» μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Β3. Τα παιδιά γνώρισαν βιωματικά και μέσα από τις τεχνικές του Θεατρικού παιχνιδιού τα βασικά δικαιώματα του κάθε ανθρώπου αλλά και συνειδητοποίησαν πως στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες στις οποίες ζουν, όχι μόνο δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια στις διακρίσεις και στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά οφείλουν να προσδιορίσουν τη δική τους θέση και ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και στον Άνθρωπο!

Και τα δύο προγράμματα ήταν εξαιρετικά, μια εμπειρία μοναδική για τα παιδιά του σχολείου μας, τα οποία ενθουσιάστηκαν, συμμετείχαν ενεργά, συγκινήθηκαν. Βιώνοντας έντονα τα μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων προβληματίστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν στα δύο αυτά σοβαρά θέματα. Κυρίως όμως συνειδητοποίησαν και το δικό τους σημαντικό ρόλο σε μια ομάδα αλλά και σε μία δυναμική κοινωνία, όπου κάθε άνθρωπος έχει αξία.



5. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

(10.03.2023)

Μαθαίνω να βοηθώ, ειδικά αν ο συνάνθρωπός μου έχει ανάγκη 
ή κινδυνεύει η ζωή του... 
Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο σχολείο μας από ειδικούς του Κέντρου Υγείας Αχαρνών στο πλαίσιο των δράσεων Αγωγής Υγείας των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.












6. Πρόγραμμα eTwinning: Unicef Puppen auf Europareise

Μαθητές του 12ου Γυμνασίου Αχαρνών συμμετείχαν στο πρόγραμμα eTwinning με τίτλο "Unicef Puppen auf Europareise" με εταίρους από την Ιταλία, τη Δανία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Με συντονιστή την Unicef, δύο κούκλες κάνουν τον γύρο της Ευρώπης και επισκέπτονται τα σχολεία των εταίρων του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους μαθαίνουν τον πολιτισμό της κάθε χώρας και μεταλαμπαδεύουν τις εμπειρίες τους στις υπόλοιπες χώρες. Η αλληλογνωριμία των λαών και ο σεβασμός της πολιτιστικής ταυτότητας του καθενός γίνεται πραγματικότητα μέσα από ένα διασκεδαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις!

Επισκεφθείτε το site του προγράμματος: 

Unicef  Puppen auf Europareise




7. Εορτασμός του έτους Σαμαράκη (για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του)

Ο Αντώνης Σαμαράκης (1919-2003) υπήρξε ένας πολυδιαβασμένος και πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας, ενεργός πολίτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  ανακήρυξε το 2020 Έτος Αντώνη Σαμαράκη και διοργάνωσε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο για την προώθηση του λογοτεχνικού του έργου και την προβολή των ανθρωπιστικών αξιών τις οποίες ο συγγραφέας υπηρέτησε σε όλη τη ζωή του και αποτυπώνονται εύγλωττα στο έργο του. Λόγω του κορονοϊού, οι εκδηλώσεις αναβλήθηκαν έως το 2022 και το σχολείο μας τίμησε τον συγγραφέα με ένα αφέρωμα στη μνήμη του, προβάλλοντας το έργο του και τη συμβολή του στην ευαισθητοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου μπρος στα μεγάλα προβλήματα του σήμερα.









Οι μαθητές μας διάβασαν κείμενα του Αντώνη Σαμαράκη που ηχογραφήθηκαν, ώστε να είναι προσβάσιμα και σε άτομα με προβλήματα όρασης.


"Ζητείται ελπίς", με τη φωνή του Αποστόλη Σουλελέ και του Ορέστη Πριόβολου:








"Το ποτάμι", ανάγνωση από τις μαθήτριες Ραφαέλα Βιέρη, Λίζα Καϊρακλίδη, Νάνσυ Αραβίδη, Στέλλα Ευθυμιάδη:











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2023 - Με τα μάτια του άλλου!

     2023: Με τα μάτια του άλλου Το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας στο σχολείο μας συνεχίζεται και κατά τη φετινή σχολκή χρονιά. Αντιλαμβανόμεν...